terug

(2016)

Sabien Windels

VIDEO: 16 min.

Sabien Windels vertelt hoe ze met Roof Food gezonde en ecologische voeding dichter bij de mensen wil brengen.

juli 2016

Op het dak van het gloednieuwe bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge ontmoeten we Sabien Windels. Met een pas aangelegde dakmoestuin op de achtergrond praten we over haar onderneming 'Roof Food'. Dit jong bedrijf kweekt groenten op een dak en verwerkt ze tot 'dakschotels' die worden geleverd aan bedrijven en organisaties.

Toen ze op de hogeschool werkte rond duurzame steden en transitie kwam Sabien tot een inzicht: daken zijn quasi altijd onbenutte ruimtes in een stad. Met haar passie voor tuinieren werd 1 + 1 al gauw 2 en was het idee van Roof Food geboren.

Voeding, of het goed verwerken van voeding, is voor ons een taal die we willen overbrengen.

- Sabien Windels
De taal van groenten

Sabien haar missie is veelvuldig. Ze wil een bedrijf dat zowel economisch, sociaal als ecologisch rendabel is. Die drie pijlers maken samen een sterk concept, zegt ze. Ze is er ook gebrand op om te bewijzen dat economie en ecologie hand in hand kunnen gaan.

sabien

Ze wil bovendien een nieuw publiek aanboren. De vegetarische catering wordt geleverd aan werknemers van bedrijven die vaak geen benul hebben hoe je een kool op een lekkere manier kan verwerken. Ook biedt Roof Food workshops aan waarbij de deelnemers de handen uit de mouwen steken en echt de taal van groenten leren kennen.

Groen geld

Sabien kiest er resoluut voor om onafhankelijk te zijn van structurele subsidies. In de eerste plaats omdat ze geen zin heeft zich te verliezen in de administratieve papiermolen. En om te bewijzen dat het ook zonder kan.

Niet dat ze op zich tegen subsidies is. Die kunnen voor haar zeker nut hebben voor sommmige projecten. Maar Roof Food wil toch vooral een bedrijf zijn, met een sterk ecologisch en sociaal DNA welteverstaan.

sabien
Grenzen aan de groei

Na een eerste experiment op de voormalige textielfabriek Galveston heeft Roof Food nu haar eigen stek in bedrijvencentrum De Punt. Samen met Nine, die vooral het koken voor haar rekening neemt, maakt ze nu werk van het aanwerven van een extra kracht. Als de organisatie verder groeit, wil ze ook inzetten op sociale tewerkstelling; een ambitie voor het volgende kalenderjaar, als alles wat meer in z'n plooi valt.

Het klinkt stom, maar het is op een dak. Mensen vinden dat wel cool.

- Sabien Windels

The sky is evenwel niet the limit. Roof Food zal nog groeien, maar de organisatie mag haar sterk lokaal karakter niet verliezen, vindt Sabien. Wat niet wegneemt dat er later een sociale franchise zou kunnen ontstaan waarbij het concept wordt overgenomen in andere steden.

Kom van dat dak af

Het aanleggen van een dakmoestuin heeft wel voordelen. Het zorgt voor verkoeling, het vormt een buffer voor regenwater, het beperkt de voedselkilometers en draagt algemeen bij aan de biodiversiteit.

kruiwagen

Wat evenwel niet betekent dat we nu met z'n allen massaal met een spade op ons dak moeten kruipen. Tuinieren op een dak is niet altijd even praktisch, zo heb je al een ladderlift nodig om maar iets te zeggen. Roof Food boekt succes omdat het geen op zichzelf staand project is: het is een uitgebouwd concept met een sterk draagvlak. Sabien hoopt vooral dat Roof Food mensen kan inspireren om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Ik denk dat er een nieuwe generatie ondernemers klaarstaat die iets aan de wereld wil veranderen. En daarin willen we wel een beetje een voorbeeldfunctie hebben.

- Sabien Windels

Bio

Sabien Windels is "geboetseerd uit West-Vlaamse klei maar blijven plakken aan Gentse bodem". Enkele jaren geleden ruilde ze het academische onderzoek in voor het leven van een moderne dakboerin.

Bezoek www.rooffood.be en volg de Facebookpagina.